Acil Durum Planı

Acil durum planı, bir işletmenin beklenmedik ve ani durumlar (yangın, deprem, iş kazası, vb.) karşısında hızlı ve etkili bir şekilde müdahale edebilmesi için hazırlanan sistematik bir stratejidir. Plan kapsamında acil durumların olumsuz etkilerini önleyici ve sınırlandırıcı tedbirleri alınmalı ve tatbikat yapılması sağlanmalıdır. Acil durum planının uygulanabilirliğini değerlendirmek amacıyla tatbikatlar belli periyotlarda tekrarlanmalıdır. Tatbikatlar, çalışanların acil durumlara karşı nasıl tepki verecekleri konusunda pratik yapmalarına olanak tanır.
Yasa gereği, işyeri için hazırlanan acil durum planı, tehlike sınıfına göre aşağıda belirtilen sürelerde yenilenmelidir:
• Çok tehlikeli işyerlerinde 2 (iki) yıl
• Tehlikeli işyerlerinde 4 (dört) yıl
• Az tehlikeli işyerlerinde 6 (dört) yıl
Ayrıca, işyerinde veya yakın çevresinde, belirlenmiş olan acil durumları etkileyebilecek veya yeni acil durumların ortaya çıkmasına neden olacak değişikliklerin meydana gelmesi halinde acil durum planı tamamen veya kısmen yenilenir.
Acil Durum Planının Faydaları
- Olası bir acil durumda zaman kaybı olmadan hızlıca harekete geçilmesini sağlar. Bu hem can kaybı hem de maddi zararın
azaltılmasına yardımcı olur. - Acil durumda kimin ne yapacağı, kiminle iletişim kuracağı, hangi kaynakların kullanılacağı gibi tüm detaylar önceden belirlenmiş olduğundan, işler daha düzenli ve koordineli bir şekilde ilerler.
- Çalışanlar, düzenli eğitimler ve tatbikatlarla acil durumlara karşı bilinçlendirilir.
- Acil durum planı, olası riskleri belirleyip, bu risklere karşı alınacak önlemleri ve çözüm yollarını içerdiğinden, zararın en aza indirilmesini sağlar.
- Planlar sayesinde, acil durumlar sonrası işletmenin yeniden hızla normal faaliyetlerine dönmesi sağlanır. Bu da iş sürekliliğini güvence altına alır.
- Kriz anlarında düzgün bir plan ve hazırlık, daha büyük mali kayıpların önüne geçer.
Çalışanlar için güvenli bir ortam ve çalışma sisteminin devamlılığı için İNKA OSGB’den yardım alabilirsiniz.
